Како се прават гумите – видео

Прочитајте краток преглед за тоа како се прават гумите.

Гумата е еден од најстарите и најважните пронајдоци на цивилизацијата. Порано гумите се правеа од дрво и метал, а голема промена во развојот се случува откако гумата ќе почне да се обложува со гума.
 
И гумите изминаа долг пат во развојот, а во минатиот век развојот беше значително забрзан. На самиот почеток на 20 век се појави спектакуларен изум – гуми исполнети со воздух. Од појавата на овој изум, возењето доживеа револуција. Гумите исполнети со воздух подобро ги апсорбираа нерамнините на патот, а со додавање на слој на шарите, стисокот беше значително подобрен.
 
Состојките што се користат за правење гума се менувале и се подобрувале со текот на времето. Составот на сегашните пневматици вклучува помеѓу десет и петнаесет различни компоненти. Тие вклучуваат природна и синтетичка гума, хемиски адитиви и саѓи пигмент.
 
 
Сите состојки кои влегуваат во составот на гумата се мешаат под висок притисок во огромен миксер. Состојките кои влегуваат во одделни делови на гумата се комбинираат на различни начини. Така се добива гумено тесто кое потоа се развлекува во листови и потоа се оди на понатамошна обработка.
Полиестерската ткаенина се одмотува од огромен валјак и влегува во машина наречена калндер. Во календарот има ролни кои нанесуваат топла гума на двата краја на ткаенината. На овој начин се создава гумена ткаенина која ќе се користи како гумена арматура. Овој слој се додава затоа што самата гума не е доволно силна за да се направи готов производ.

Производство на шари

По оваа постапка, време е да се направи шарата. Изработката на овој слој бара комбинирање на состојките на три различни начини, што резултира со три вида гума. Екструдерите ги обликуваат тие три типа гума, а потоа влегуваат во матрица што ги формира во една.
 
Ролерите за боење нанесуваат повеќебојни линии на материјалот за време на производството на шарата. Тоа е систем за кодирање за идентификација на состојките за време на процесот на производство. Тие линии се гледаат на финалниот производ, па ова е објаснување и за сите оние кои се прашуваа што значат овие линии.
 
За да избегне напрегање на материјалот, системот го опушта од ременот во еден момент и потоа го влече на следниот појас. Потоа шарата се сече по должина.

Материјал со жичана структура

Во следната фаза на производство, бројни челични жици се одмотуваат од огромни калеми. Машината ги распоредува жиците во саканата конфигурација и ги обвиткува во гума, така што делот има изглед на зрнеста структура кога се гледа во пресек. Ова ќе биде дел од гумата што и ја дава потребната сила за да седи на работ на тркалото.
 
Потоа, обрачите се направени од материјал со жичана структура, чија големина ќе одговара на работ на тркалото.
 

Ако се прашувавте како се прават гумите!

Слојување
Сега сè е подготвено за да се направи гума. Работниците поставуваат две обрачи со жичана структура над специјални ролни кои ротираат. Над нив се нанесува слој од непропустливо парче гума, кое ќе служи наместо внатрешната гума.
 
Надуените комори од двете страни ја ротираат гумата околу деловите со жичана структура и потоа ја повлекуваат. Потоа страничните ѕидови се додаваат преку жичаниот дел и се преклопуваат преку него со помош на мали ролни.
Со оваа постапка се комплетира внатрешниот дел или скелетот на гумата.
 
Изработка на надворешниот дел на гумата
Надворешните слоеви се комплетираат посебно. Над барабанот се намотани гумени ленти со вградени челични јажиња. Следно, тесните ленти од гумена обвивка се навиваат со компјутеризиран систем под одредена напнатост. На добиениот слој се нанесува површина на шарата.
 
Поврзување на внатрешна и надворешна гума
Гумите произведени на овој начин сега се комбинираат во едно. Преносниот прстен пренесува делови од надворешната гума преку внатрешниот дел. Компримираниот воздух ја надувува гумата за да ја обликува и да ги спои сите лепливи слоеви заедно. Потоа рабовите на шарата механички се преклопуваат околу страничниот ѕид.
 
Овој тип на гума се нарекува неосигурана гума. Нема шема на шари и во индустријата е позната како зелена гума.
 

Финално производство

Зелената гума оди во калап за печење и обликување. Калапот го притиска од горе и долу. Внатре, делот од калапот што се шири под жешката пареа ја обликува гумата и ја пренесува шемата на шарата на гумата. Времето поминато во врелиот калап под притисок предизвикува вулканизација, хемиска реакција која ја трансформира слабата и леплива супстанција во силна и еластична. Откако ќе се отсече вишокот на гума, тие се подготвени за проверка.
 
По конечна проверка и потврда дека формата и геометријата на шарата се точни, гумите се подготвени за испорака. Оттаму започнува нивното патување, преку разни дистрибутери и превозници, па сè до вашата адреса.

Погледнете ја нашата понуда на 

Зимски гуми

Летни гуми

Гуми за сите сезони 

За сите дополнителни прашања слободно конактирајте не 

02/3111-131

070/306-729

Работно време од 09:00 до 18:00

www.egumi.mk

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Required fields are marked *