Што значи М+С а што се прави зимски гуми?

Вистинската конфузија ја направија производителите на гуми, официјалните институции и медиумите. За да се разјасни оваа ситуација, прво ќе издвоиме што бара законот (полицијата) и што е навистина важно.
Што значи М+С а што се прави зимски гуми?
 

Што бара законот (полицијата) во зима?

Според законот, од 15ти ноември до 15ти април треба да ги имате сите четири зимски гуми M+S (MS, M-S или M&S). Во исто време, длабочината на шарата не смее да биде помала од 4 милиметри. Тоа се законски барања и се слични или исти во многу европски земји.
 
Но, иако законската обврска ја исполнувате со користење на гуми со ознака M+S, тоа не значи дека се вистински зимски гуми!
 
Ознаката M+S практично само ја означува геометријата на шарата и ништо повеќе. Ова ќе го објасниме подетално. Во ознаката M+S:
 
а) буквата М значи „Mud“ на англиски, т.е. кал на македонски
б) буквата S значи „Snow“ на англиски јазик, т.е. снег на македонски
 
Пишува и „Snow“ (S – снег) – што е тогаш проблемот?
Проблемот е што само ознаката M+S не гарантира апсолутно ништо за тоа какви карактеристики ке има гумата на снег.
 
Имено, ознаката MS, M+S или M&S производителите на гуми можат да ја стават на нивната гума по сопствена дискреција без никаква одговорност, проверка и обврска да исполнуваат некој стандард за тоа како таа гума се однесува на снег или на ниски температури.
 
Практично, останува да му веруваме на производителот дека направил гума со која ќе можеме безбедно да возиме во зимски услови.
 
Дополнително на збунетоста е фактот што можеме да ја видиме ознаката M+S и на некои летни гуми! Се чини парадоксално, но нема прописи кои ја регулираат оваа област.
 

Дали ознаката M+S значи дека ова се гуми за сите сезони?

Не! Ознаката M+S (MS или M&S) се наоѓа на гумите за сите сезони како дополнителна ознака, но тоа што е на гума не мора да значи дека гумата е наменета за употреба во сите сезони.
 
Гумите за сите сезони се специјално означени од производителот. На пример, All Season, All Weather или серија од следниве симболи: сонце, лист, облак со дожд и снегулка или нешто слично.
 
Инаку, според најновите законски одредби на некои земји од ЕУ, гумите за сите сезони мора да поминат независни тестови и да ја добијат ознаката планина со три врва и снегулка или 3PMSF. Само тогаш може да се означи како гума за сите сезони.
 

Дали гумите за сите сезони можат легално да се користат во зима како зимски гуми?

Да, можат – но само ако ја имаат и горенаведената ознака M+S, бидејќи тоа е основа за да ја сметаме гумата за зима.
 
Сепак, не е сè толку едноставно, бидејќи нашите прописи не се најпрецизни во ова прашање. Конкретно, прописите што ја регулираат оваа област наведуваат дека автомобилот мора да има „гуми за зимска употреба (на пр. M+S, Snow Winter итн.)“.
 
Тешко е да се протолкува дали гума која нема ознака M+S, а има напишано „Snow Winter“ или нешто слично ќе се смета за зимска гума?
 
Искрено, досега не сме сретнале гума за сите сезони или зимски без ознака M+S, па не би требало да биде проблем.
 
Навистина не сакавме да го комплицираме, но на некои форуми наидовме на возачи кои тврдат дека има гуми за сите сезони без ознаката M+S, па решивме да ја „расчистиме“ таа ситуација.
 
Најважно – како да препознаам ВИСТИНСКИ зимски гуми?
Вистинските зимски пневматици можете да ги препознаете по тоа што покрај ознаката M+S (MS или M&S) на страничниот ѕид, тие го имаат и знакот на планина со три врвови и снегулки 3PMSF во неа, како на сликата подолу.
 
Производителите не можат да го стават тој симбол на гумите по желба. Гумата прво оди на официјално тестирање во снежни услови. Затоа, гумите мора да исполнуваат одредени услови за да можат да го носат овој симбол, кој официјално се нарекува 3PMSF.
 
Тестот е стандардизиран и дури откако гумите ќе го „поминат“ може да им се стави ознака со планина, т.е. 3PMSF карактер. Нема да навлегуваме во детали за тестовите, бидејќи тие не се од голема корист за просечниот возач.
 
Секако, тоа што гумата го има овој знак на страна не значи дека е семоќна на снег. Далеку од тоа – тоа само значи дека таа ги исполнила барем минималните неопходни услови на тестот.
 

Дали гумите за сите сезони можат да имаат симбол на снегулка во планината?

Да можат. Доколку го поминат тестот, производителот има право да стави симбол на планина со три врва и снегулка на тие гуми доколку гумата е наменета за возење во сите временски услови, односно сезони.
Сите зимски гуми може да ги видите на нашиот сајт www.egumi.mk 
 
Ако не сте сигурни за вистинскиот избор на гуми, ве молиме контактирајте не за да ви дадеме личен совет за да одберете соодветни гуми за вашиот автомобил.
Call Center: 02/3111-131

Што значи М+С а што се прави зимски гуми?

одбреи гуми