Видови на гуми: Летни гуми; Зимски гуми; Гуми за сите сезони.

Летни гуми; Зимски гуми; Гуми за сите сезони.

Дознајте ја разликата помеѓу различните типови гуми

Брзи факти: Различни видови гуми. Летни гуми Зински гуми Гуми за сите сезони.

  • Летните гуми имаат наменска гумена смеса која обезбедува одлично држење и ракување и на сув и на влажен пат во потопли услови.
  • Зимските гуми обезбедуваат извонредна контрола на патиштата покриени со снег и мраз, како и на влажни коловози во студени услови.
  • Гумите за сите сезони ги комбинираат карактеристиките на летните и зимските гуми во хибридно решение со придобивките од двете.
  • Гумите 4×4 имаат подобра влечна сила на тешки терени како кал, трева и снег без да се затнат шарите.

Гумате

се многу повеќе од надуван со воздух гумен круг. Тие се комплексен дел од инженерството што доаѓа во многу облици и форми и се дизајнирани да се справат со огромен број предизвици. Еве каде ги разгледуваме различните типови гуми на пазарот и специфичните предности што тие можат да ги понудат на вашето возило.

Летни гуми

Летните гуми имаат наменска гумена смеса која обезбедува одлично држење и ракување и на сув и на влажен пат во потопли услови. Тие исто така имаат намален отпор на триење и затоа обезбедуваат поголема ефикасност на горивото и генерираат помала бучава.

Шарите на летната гума е порационализиран од зимската гума, со помалку жлебови за ослободување од водата, што го максимизира контактниот дел со патот. Следствено, возилото има супериорна тракција и сопирање во текот на сушните летни месеци.

Сепак, истите овие карактеристики – уникатната гумена смеса и едноставниот дизајн на шарите – ги прават летните гуми несоодветни за зимски услови на возење. Кога температурата паѓа под 7 степени. Целзиусови соединението станува тврдо, а дизајнот на шарата не може соодветно да се справи со снегот или мразот.

Зимски гуми

Зимските гуми обезбедуваат извонредна контрола на патиштата покриени со снег и мраз, како и на влажни коловози во студени услови.

Соединението на шарата на зимската гума содржи повеќе природна гума, така што не се стврднува кога температурата паѓа под 7 степени Целзиусови. Наместо тоа, тој останува флексибилен и еластичен во ладни клими за да го намали растојанието за сопирање при сопирање.

Дизајнот на шарата има подлабоки блокови кои ќе копаат во снег и мраз за да обезбедат поголемо држење. Зимската гума има и многу шуми, кои се одлични за чистење на водата и кашеста маса од патеката на автомобилот и за ублажување на ризикот од хидропланирање.

Сепак, зимските гуми не треба да се користат за летната сезона. Соединението е премногу меко за сув асфалт, што значи дека ќе се истроши побрзо. Покрај тоа, зголемениот отпор на тркалање ќе доведе до поголема потрошувачка на гориво и поголема бучава на патиштата.

Гуми за сите сезони

Гумите за сите сезони ги комбинира карактеристиките и на летните и на зимските гуми, нудејќи хибридно решение со придобивките од двете. За возачите, кои живеат во региони со благи зимски услови (температурите ретко паѓаат под нулата), гумите за сите сезони може да бидат алтернатива. Гумите за сите сезони нудат безбедност и врвни перформанси. Покрај тоа, возачите можат да заштедат пари и време и да го намалат напорот потребен за сезонски промени на гумите. Но, секогаш запомнете дека летните и зимските гуми се специјално прилагодени на соодветните услови.

Ако не сте сигурни за вистинскиот избор на гуми, ве молиме контактирајте не за да ви дадеме личен совет за да одберете соодветни гуми за вашиот автомобил.

www.egumi.mk

Летни гуми; Гуми за сите сезони; Зимски гуми; .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Required fields are marked *