Што се зимски гуми?

Некои земји инсистираат да ги замените од летни во зимски гуми како што се приближува студеното време. Но, што се зимските гуми? И зошто на некои места се задолжителни, а на други не?

Како се направени?

Зимските гуми имаат поголема содржина на природна гума што им дава помека структура. Интеракцијата помеѓу гумената смеса на гумите и патот се менува како што се зголемуваат температурите. Ова влијае на држењето на гумите. Летните гуми се стврднуваат под +7 степени Целзиусови, додека специјално развиеното соединение на зимските гуми гарантира флексибилност, дури и под +7 степени Целзиусови.

Како работат зимските гуми?

Нивното име сугерира дека тие се гуми за снег, додека всушност тие се гуми за студено време, способни да работат оптимално на дожд, мраз, снег и суви, но студени патишта. Нивната помека смеса им го олеснува зафатот на патиштата на пониски температури од летните и сите сезонски гуми кои се направени од потврда смеса.

Нивните мали жлебови загризуваат во снег, мраз и тиња, распрснувајќи ја водата со голема брзина и обезбедувајќи подобро кршење и поголема влечна сила. Во меѓувреме, подлабоките жлебови на шарите се собираат и го задржуваат снегот, за да помогнат во зафатот на снег и да им помогнат на гумите да ја распрснуваат водата за да го намалат ризикот од аквапланинг.

Кои се придобивките од зимските гуми?

  • Зимските гуми се одлични за грабање на ладни патишта, без разлика дали се влажни, суви, снежни или замрзнати.
  • Ништо не го фаќа снегот како снегот. Значи, во случај на компактен снег, зимските гуми ги пополнуваат жлебовите на шарите со снег и тоа го зафаќа снегот на патот.
  • Нивните екстра длабоки шари се способни да дисперзираат повеќе вода, помагајќи да се намали аквапланингот и да се подобри ракувањето.
  • Бидејќи нудат поголема безбедност на студ и ја одржуваат својата флексибилност, потешки се носат од летните гуми и затоа се поекономични.

Што значат симболите на зимските гуми?


Зимските гуми имаат два симболи: M+S и снегулка на планина:

M+S е кратенка за кал и снег и покажува дека шарата на шарата на гумата и соединението на шарите се дизајнирани да нудат супериорно ракување и сопирање во кал и снег, во споредба со летната гума. Симболот M+S се појавува на гумите за сите сезони, како и на зимските гуми.
Планинската снегулка со три врвови (или 3PMSF) значи дека гумите ги поминале минималните потребни перформанси на снег, според Регулативата на ЕУ 661/2009. Овој симбол се појавува само на зимските гуми.

Погледнете ја нашата понуда на 

Зимски гуми

Летни гуми

Гуми за сите сезони 

За сите дополнителни прашања слободно конактирајте не 

02/3111-131

070/306-729

Работно време од 09:00 до 18:00